Sugebėjimas bendrauti

Matau, kaip mano savijauta ir gyvenimo kokybė priklauso nuo sugebėjimo bendrauti su žmonėmis. Ne visada žinau, kaip turėčiau komunikuoti, tad nuolat mokausi šio meno.

Pasidalinsiu keliomis savo patirties pamokomis, kaip geriau bendrauti.

imageSvarbiausia aiškiai komunikuoti

Beveik visi nesusipratimai įvyksta dėl nesusikalbėjimo. Miglotai kalbu, nes dažnai bijau tiesos, ar pripažinti kažko nesupratusi. Todėl svarbu sustoti ir apmąstyti gaunamą ir savo norimą perteikti mintį.

Intensyviai ir dar gan ribotai bekalbant kita svetima kalba ir stebint savo daugiakalbius vaikus, mokausi išsireikšti nuolat performuluodama mintį tiek kartų, kol ji tampa suprantama.

Šis puikus būdas labai naudingas ir savo kalba komunikuojant – perfrazuoti ar pakartoti kito asmens ar savo išsakytas mintis.

Jei vis dar nesupranta, mokausi iki galo būti atkakli, iki: “Taip! Dabar aš supratau!”

Susidėlioju mintį

Efektyvaus bendravimo pradžia – susivokti, ką noriu pasakyti. Toks išankstinis pasiruošimas ypač praverčia stresinėse situacijose. Tada apgalvoju, kaip lėtai ir kantriai perteikti tai, ką noriu pasakyti. Galiausiai, įsitikinu, kad kitas girdi ir supranta tai, ką sakau.

Štai kas vyksta, kai bendrauju su kitu asmeniu:

  1. Pasitelkdama žodžius siunčiu žinią į orą.
  2. Žodžiai pasiekia kitą tada, kai jis ima interpretuoti juos savo supratimu, remdamasis savo mintimis, jausmais ir t.t.
  3. Kitas asmuo formuluoja atsakymą ir siunčia jį man.
  4. Tada gaunu atsakymą, kurio prasmę ir reikšmę savaip išsiverčiu.
  5. Išsiunčiu atsakymą atgal.

imageBendravimo barjerai

Tarp dviejų bendraujančiųjų beveik visada egzistuoja barjerai. Tai gali būti fizinis triukšmas, kaip antai mašinų, TV, žmonių ir t.t., bet taip pat gali būti ir vidinis disbalansas. Mano pašnekovas gali būti alkanas arba išsiblaškęs. Jis gali būti erzinamas emocinio triukšmo: nepatenkintas arba susijaudinęs. Atsižvelgiant į įvairias situacijas, neretai būnu visai ne taip suprasta.

Todėl svarbu suvokti, kad bendravimas, komunikacija, tai ne tik žinios išsiuntimas, bet ir jos priėmimas. Pranešimas patikrintas ir išsiųstas atgal. Tad būtų nuostabu, jei kiekviename pokalbyje, konflikte ar sandoryje, du žmonės aiškiai siųstų ir priimtų siunčiamą žinią.

Todėl drįstu klausinėti, kol visiškai išsiaiškinu kito mintį. Klausiu: ką turi omeny?  Ką tai reiškia? Tada ta pati mintis kitais žodžiais išsakoma. O tai padeda geriau suprasti ir tinkamai reaguoti.

Kas jums padeda suprasti ir būti suprastu?

P.s. Nuotraukos iš http://www.pinterest.com

Parašykite komentarą