Gyvenimas su papūgomis

Šįkart kalbinu mūsų gerą draugę Moniką, kuri su vyru augina nuostabio grožio kalbančias papūgas! Ačiū Tau, kad sutikai pasidalinti!

Kai tik nueidavome į svečius, negalėdavau atsistebėti, kaip tie padarėliai mėgdžioja garsus. Net kūnas pagaugais nueidavo. Ne vien mūsų Darjai būdavo atrakcija 🙂

 Monika, kada susidomėjai papūgomis ir kodėl?

Kai “Kika” užvežė visokių egzotinių gyvūnų į savo parduotuves (dar kokiais 2000-aisiais, turbūt), atvežė ir įvairių papūgų, kurios labai patraukė mano dėmesį. Visad stabteldavau pasigrožėti. Ypač įstrigo viena tokia didelė balta kakadu, su “kliošinėm kelnėm”, kuri visas savo emocijas demonstravo keisdama kuodo tūrį ir kryptį. Tuomet ir pasidomėjau rimčiau apie didžiąsias papūgas: kurios kuo ypatingos, kaip ir daugelį, labai domino ir kurios geriau kalba. Tad, nors kakadu ir pakerėjo savo grožiu, vistik bekonkurenciniai kalbiniai Žako papūgų gebėjimai ir subtilus grožis laimėjo, ėmiau svajoti apie žakutį J


Tad mes ir auginame Žakus – Raudonuodeges Pilkąsias Afrikos papūgas (Psittacus erithacus erithacus). Nors pirmasis žakutis buvo bordouodegis (psittacus erithacus timneh). Kaip ir visos papūgos, jos yra ypatingos tuo, kad yra ir labai gražios, ir labai protingos, ko paprastai žmonės nesako apie kitus žmones J Tad jeigu jus kas nors kada nors pavadins papūga, priimkite tai kaip didelį komplimentą, nes tai grožio ir aukšto intelekto simbolis. Žakučiai ypatingai gabūs kalbėtojai, jų intelektas prilyginamas 2-5 metų vaiko intelektui. Taip pat gabūs išmokti atskirti spalvas, skaičiuoti, vadinti daiktus savo vardais.

Ką papūgų buvimas jūsų namuose suteikia?

Papūga namuose – tai naujas šeimos narys, kuris skirtingai nuo šunų ar kačių, pragyvens su jumis visą likusį gyvenimą, jeigu jūs tuo savo naujuoju šeimos nariu neatsikratysite kai jums pabos, kai galbūt jam bus hormonų audros ar šiaip nenuotaikoje apkandžios jus, o gal tiesiog kai dėl jūsų pačių kaltės jis bus išlepęs dominantas namuose, kuris atakuos kitus šeimos narius. Papūgos yra ilgaamžiai gyvūnai, žakai gerai prižiūrimi gyvena 50+ metų, kakadu ir 80 gali išgyventi.

Mūsų (kaip ir vis kiti) žakutis yra “chebros žmogus” – jis visada nori būti veiksme, ten kur ir mes. Jeigu valgome, tai jam būtinai reikia irgi valgyti šalia, jeigu valgome tai ko jam negalima, tai atskrenda su savo maistu snape ir vis viena valgo šalia, jeigu dirbame, tai tiesiog tupi šalia ir medituoja. Tai labai ištikimas, labai draugiškas gyvūnas, kuris pralinksmina visai netikėtai, kartais ir sunkiausią akimirką, bet ši savybė, turbūt, būdinga daugeliui naminių gyvūnų.

Žinau, kad jūsų namuose džiaugsmas – ką tik išsiperėjo mažyčiai papūgiukai! Kaip papūgos jais rūpinasi? Ar reikia jums daug įsikišti į auginimo procesą?

Tėvai labai rūpestingi, maitina, šildo ir globoja mažylius nepriekaištingai! Mes kišamės tik tiek, kad apžiūrėti ar viskas tvarkoje, ar mažyliai sveiki, nieko nenutiko. Vėliau, kai ūgteli, kišamės tiek, kad paukščiukai užaugtų kuo jaukesni, pripratę prie žmogaus.

Dabar mažyliai jau pasipuošė žiedais! Visi skirtingo būdo: mažasis dvigubai lengvesnis už didelius, bet toks atkaklus, nenusileidžia ir linksmuolis toks. Vidurinė labai savarankiška ir visad bando tupėti kaip “suaugus“, galvą į viršų. Dičkis miegalius kliunkis, ramus toks, kaip katinas ant fotelio.

Kaip manai, ar vaikams rekomenduotum auginti papūgas? Jei taip, tai kokias?

Aš gal rekomenduočiau banguotuką – didelė siela mažame kūnelyje, bet pasirinkite tokį, kuris nebus baikštus, nebijos žmogaus, žmogaus rankų – toks papūgiukas bus jūsų draugas. Pirkite tik pas gerą ir atsakingą veisėją, kuris neužsiima giminingu poravimu (Inbreeding) – toks paukštis bus sveikesnis. Dėl nuveisimo ir netinkamos priežiūros banguotukai kurie galėtų gyventi 18 metų, vidutiniškai tenugyvena 6-erius metus, o Nimfos, kurios galėtų gyventi net 32-ejus, vidutiniškai teišgyvena.5-erius.

Bet turbūt vaikams nerekomenduočiau jokių gyvūnų, nebent tėvams, kurie žais žaidimą “mano vakas augina gyvūną”. Jeigu tėvai nepasiruošę prižiūrėti, tai nekankinkite vargšų gyvūnėlių. Vaikas vienaip ar kitaip, pats vienas tinkamai nepasirūpins nei paukščiuku, nei kačiuku, nei žiurkėnu. Na, o jei tėvai pasiruošę padėti vaikui auginti, tuomet tai gali būti ir papūgėlė.

Komentarų: 2 Pridėkite savo

  1. PopoLopo parašė:

    Aš kai kur nors pamatau video su papūgom, pradedu stebėtis žmonėmis, kaip jie iškenčia su tokiais augintiniais. Valanda nuolatinio čiauškėjimo gal dar visai smagu, bet jei kiaurą dieną taip… 😀

    Paspaudė "Patinka": 1 person

    1. dalyciux parašė:

      Na, čia kaip šou nuolat lotų, ar ne? Kai myli, tai turbūt malonu! 🙂

      Patinka

Parašykite komentarą